Folgefonna gletsjer

Vanuit veel huizen in Os zie je ‘m liggen, Folgefonna. Ook vanuit het huis van ‘mor & far’, mijn ouders dus. Hoe helderder de dag, des te beter het zicht op de gletjser.

Het is een bijzondere plek. Een plek waar wij al een paar keer zijn geweest, in 2018 nog met onze vriendengroep. Met de auto langs het Hardangerfjord dan de veerboot over dit fjord naar Jondal. Vanaf Jondal begint de klim naar de gletsjer, met de auto weliswaar. Eerst even rond € 10 tol betalen en dan mogen wij de slagboom passeren. De tol wordt goed besteed. Hiervan onderhoudt men de weg, zorgt men voor een sneeuwvrije passage en het parkeren bij het skicenter.

Als is het niet mijn eerste keer, je kijkt je ogen uit! Het landschap verandert naarmate je hoger komt. Zonder het te merken ben je opeens boven de boomgrens en bepalen rotspartijen de omgeving. Zo hier en daar zie je nog de sneeuw van de afgelopen winter.

Het is 19 mei. Op weg naar boven komen auto’s ons tegemoet….met skies op het dak. Wat Folgefonna zo bijzonder maakt, is dat je hier alleen in de zomer kunt skiën. Als wij, na een aantal fotostops, boven komen, is het er verbazingwekkend druk. Tientallen autos op het parkeerterrein en volop activiteit op de piste. Wij zijn overigens nu op 1200 meter nap.

Wij nemen de tijd om rond te kijken. Een paar van ons lopen een stuk naar boven en ik ga bij het skicentrum kijken. Het is te lang geleden dat ikzelf op de ‘lange latten’ heb gestaan dus het kriebelt.

Ook hier genieten wij van het natuurschoon en het ongerepte. De rit naar beneden is een reis op zich. De weg is niet breed en wij hopen niet al te veel tegenliggers te hebben. Desalniettemin, het is een prachtige tocht.

Een absolute aanrader!

Facts:

  • Ca. 115 km van Bergen
  • Hoogste punt 1663 meter nap
  • Stamt niet van de ijstijd maar ontstond ongeveer 5000 jaar geleden
  • Oppervlakte gletsjer 207 vierkante km
  • 36 km lang
  • Dikste gedeelte ijs ongeveer 400m ooit gemeten

 

Zie je een fout in de tekst?
Even melden is aardig!